Tájékoztató

Tisztelt Szentpéterúriak!

Ahogy azt a médiából tudjuk a világban mindenütt, nőnek a koronavírus fertőzés számok, ez így van hazánkban is.
A járvány nem ért véget, erre figyelmeztetnek az új fertőzések adatai is, elkezdődött a második járványhullám,
Európa-szerte újra, a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok a jellemzőek.
Szeptemberben 3165 fővel emelkedett a koronavírussal fertőzött személyek száma az országban. A hétfő reggeli adat volt a legmagasabb, mely szerint 576 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
A vírus a tavaszi járványhullám alatt az idősekre, a 65 év felettiekre jelentett nagyobb veszélyt, ezzel ellentétben a mostani, őszi járványhullám alatt a fiatalok fertőződnek meg. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 26 év, mely tavasszal 67 év volt. A halálozások száma most szerencsére jóval kevesebb. A járvány jelenleg elsősorban a fiatalok körében terjed, az ő esetükben gyakori a tünetmentes, vagy az enyhe lefolyás, azonban nagyon kell vigyázniuk, hogy szüleiket, nagyszüleiket, vagy más idős személyeket ne fertőzzenek meg.
A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet. A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, a COVID19 újból elkapható.
Jelenleg hatásos ellenszer, gyógyszer, oltás még nincs. Sok helyen folynak kutatások, vannak biztató eredmények.
Amíg nincs hatásos, megbízható, széles körben és hosszabb ideig tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már eddig is alkalmazott eszközök, a személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való maszkhasználat, távolságtartás. Ezeknek a betartása nem olyan nehéz és megterhelő, főleg, ha ezekkel hozzájárulhatunk a járvány terjedésének csökkentéséhez, vagy az emberek egészségének védelméhez. Egy újbóli teljes leállás senkinek nem áll érdekében, egy országnak sem, a gazdaságnak sem és egyetlen településnek sem. Annak érdekében, hogy ezt el tudjuk kerülni, talán megéri, hogy egy kicsit jobban odafigyeljen mindenki magára, a családtagjaira, a közösségünkre, egymásra!

Tájékoztatom Önöket, hogy településünkön jelenleg 9 fő esetében rendeltek el házi karantént, amely 7 ingatlant érint.
A hatósági házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.
A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
A hatósági házi karanténra kijelölt személy postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.
Kérem, hogy akinél hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be!
Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Nyomatékosan szeretném felhívni a Lakosság figyelmét a járványügyi előírások betartására, azaz a szájmaszk viselésére olyan helyeken, ahol több embertársunk tartózkodik, orvosi rendelőben, óvoda, iskola közelében, postán, a helyi boltokban, Önkormányzat hivatalában, tömegközlekedési eszközökön. Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a 1,5-2 méter távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, fertőtlenítsünk.

Önkormányzatunk a járvány második hulláma alatt is minden szükséges intézkedést meg fog hozni a lakosság védelme érdekében, amelyről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Előre is megköszönöm minden lakosunk megértését és együttműködését!
Vigyázzanak Magukra! Vigyázzunk egymásra!

Szentpéterúr, 2020. szeptember 8.

Lakatos István
polgármester