Orvosi eszköz MFP-AEE/2019

A Magyar Falu Program keretében meghirdetett
Orvosi eszköz pályázaton községünk 2 376 283 Ft-ot nyert. (2019. július 24.)

Projekt rövid összefoglalója: 

A projekt keretén belül Szentpéterúr Község önkormányzati tulajdonú háziorvosi és védőnői szolgálatának korszerűsítése, új berendezési tárgyak és orvosi, védőnői eszközök, informatikai eszközök beszerzése történt. A fejlesztés megvalósításával az ellátottak számára korszerű és minden igényt kielégítő alapellátás biztosított.

A Projekt műszaki-szakmai tartalmának, eredményeinek, hatásainak, indokoltságának részletes bemutatása:

A háziorvos és a védőnő egy épületben végzi az egészségügyi szolgáltatást. Ahhoz, hogy a mai korszerű és preventív gyógyítás feltéteteleinek megfeleljen, a jelenleg használatos eszközöket cserélni, fejleszteni kellett. A mindennapi munka során használatos eszközök leamortizálódtak, cseréjük fontos volt korszerűbbre, energiatakarékosabbra. A szakorvosi vizsgálatok Zalaegerszegen történnek, ami 35 km-re van a falutól. A több szempontból is hátrányos helyzetű lakosság nem mindig jut el szakorvoshoz, ezért is fontos, hogy helyben biztosítsuk számára a lehető legmagasabb színvonalon az egészségügyi ellátást. A korszerű számítógépes rendszer lehetőséget biztosít a leletek helybeli értékelésére, a modern EKG géppel lehetőség nyílik a kismamák belgyógyászati vizsgálatára is, helyben.
A védőnő elvégezte a méhnyak-szűréshez szükséges tanfolyamot, és szeretnénk községünkben elérhetővé tenni ezt az egészségmegőrző, prevenciós programot. Ehhez nőgyógyászati vizsgálóasztalt és a vizsgálat elvégzéséhez még további eszközöket is kaptunk, mint pl.: fellépő zsámoly, laborszék, műszerasztal. Ezzel a fejlesztéssel lehetőséget tudunk biztosítani a körzet női lakosságának egészségének megőrzéséhez, hogy a családok minél tovább együtt maradhassanak és minőségi idősebb kort tudjanak megélni.